Kaliteli Yaşam

 


KALİTELİ YAŞAM

"Hayatın değeri uzun yaşanmasında değil, iyi ve doğru yaşanmasındadır."

Montaigne, Seneca

Yabancı kökenli "kalite" kelimesi burada "üstün nitelik" anlamındadır. Hayat ya da yaşam öyle kat edilmelidir ki, her anı göksel bir otoritenin beğenisini kazansın. Bu bir benzetme değil, gerçeğin ta kendisidir. Ve her yaşam bir imkandır insana, gerektiği gibi değerlendirilmesi için. Dünyada yaşayan her insandan İlahi Yönetimin beklediği yaşamını iyi ve doğru değerlendirmesidir. Fakat başlangıçtan beri birbirinin tıpa tıp eşi olan iki kişi bile bulunmadığından, her insanın dünya yaşamını değerlendirmesi farklı olmaktadır. Ayrıca her insan, dünyevi yaşam ortamı, yaşam koşulları, gelişmişlik derecesi, sınavlar karşısında verdiği tepkilerin değişik oluşu nedeniyle değişik sonuçlara ulaşmaktadır. Gelişmişlik seviyesi ruhsal olgunlukla ilgilidir. Ruhsal olgunluk, varlığın akıl ve şuurla aldığı mesafedir. Dünyaya gelen her insan şuursal açılımla gelişme yükümlülüğündedir. Bunu her şart altında yapmak zorundadır. Yapmıyor ya da yapamıyorsa, kendisine verilmiş bir olanağı kaybetmiş olmaktadır. Tekamül, verilen olanakların doğru kullanılmasıyla inşa edilen muhteşem bir yapıdır.

İnsanın tüm var oluş süresine kıyasla bir göz kırpmasından daha kısa olan bir dünya ömrü nedir ki diye düşünülebilir. Fakat unutulmasın ki, zaman denilen o İlahi süreç kısacık an'ların toplamından, insanların başarı ya da başarısızlıkları da o kısacık an'lar içindeki bulunuşlarının niteliğinden meydana gelmektedir. Bu nedenle, gecikmeler yüzünden yüz senede varılacak bir yere, seri bir yürüyüşle elli senede varılması hem insani mantık, hem de İlahi mantık yönünden tercih edilebilir. İnsan zamanın içindeki fırsatları bu şekilde kaçırmadan süratle değerlendirebilir, veya kaybına olarak değerlendiremeyebilir. Böylece, doğru yaşanmış hayatlar zaman denilen en büyük olanağın ve zaman içindeki diğer olanakların doğruda kullanımı olacaktır. Bilindiği gibi, bu anlamda doğru, içinde iyiyi de barındırandır; tıpkı iyinin içinde doğruyu barındırdığı gibi. Olanakların doğru kullanılması kişinin kazanç hanesinin büyümesi, yanlış kullanılması ise sermayesinin küçülmesi demektir. Sermayenin tamamen kaybedilmesi iflası getirir.

"İyi ve doğru yaşam nedir" sorusunun cevabını, " ne değildir" den başlayarak vermek uygun olacaktır. Kaliteli yaşam, bugünün moda deyimidir; ama bu yazıda kastedilenin tam aksi anlamında. Dünya medyasında, hatta baskın bilimsel çevrelerde kaliteli yaşam denilince akla gelen: konforlu, lüks, bütün maddi gereksinimlerin aşırı derecede karşılandığı, pür sağlık, entelektüel, yüksek sosyete dedikodularının edildiği, gerçek insani değerlerin sözünün bile edilmediği, fuzuli, asalak bir yaşamdır. Bunun istisnası, küçük bir tıp çevresinin, çoğu bedensel, pek azı ruhsal sağlığa dönük yaklaşımıdır. Kaliteli yaşamdan bugünkü dünyanın anladığı budur.

Oysa gerçek kaliteli yaşam insanın ebedi yönüne aittir. Böyle bir anlayışta ömrü gereksiz yere uzatmak, hatta zavallıca bedenli ölümsüzlük arayışlarına girmek gülünçtür. Tersine, kısa bir ömrü insanca ve dolu dolu yaşamak yeterlidir. Sağduyulu, basiretli ve erdemleri edinmeyi amaçlayan bir yaşam kaliteli bir yaşamdır. Samimi arzusu böyle yaşamak olan bir insanın yaşamı kaliteli bir yaşamdır. Böyle bir yaşamda da hatalar olacaktır, noksanlar bulunacaktır. Kişi, mükemmelliğe ulaşmasının mümkün olmadığını bilmektedir. O, iyi niyetle ve diğerkamlıkla görev bildiklerini yapmanın, sonuna kadar yapmaya çalışmanın huzuru içinde yaşamını sürdürecek ve bitirecektir. İyi ve doğru yaşam budur. Yaşamının ve geleceğinin yeterli bilgisine sahip, teslimiyete erişmiş bir ruhun dünya yaşamının kısa ya da uzun olması onun için önemli değildir. Önemli olan, görev addettiklerini yerine getirmiş olup olmamasıdır.

Osman Türkmenler  23 Şubat 2011

Yazının sorumluluğu yazarına aittir

 Yorumlar


Henüz yorum yapılmamış


Yorum yap