İsteklerimiz Ruhsal Açıdan

 

-10-

İsteklerimizin Ruhsal Açıdan Önemi Nedir?

İsteklerimiz, öylesine çok yönlü etkilerin insandaki talebe dönük tezahürü. Şartlanmışlıklar, umutlar, tatminsizlikler, kıskançlıklar, taklitler, ad ve san edinmeler ve bazen de insanlığa hizmet için duyulan yüksek duygularla ortaya çıkan, çoğunlukla sıradan etken içinde zihnimizde ve arzumuzda yer bulur ki, bunlardan hangisinin insanın gelişim yönünden üzerine düşüp yerine getirmesi gerektiği kolay kolay bilinemez. İnsan ister, durmadan, her şeyi ve yerine gelmesini bekler, bazen onu elde etmek için emek ve zaman harcayarak, gerektiğinde bir ömrü; bazen de çok az bir çalışma veya sadece istemekle eline geçsin ister. Hatta öyle durumlar olur ki isteğini sürekli kılacak gücü bile yaşayamadan, bir kere istemekle yerine gelsin ister; bazen de daldan dala uçar istekleri istikrarsız, gereksiz, anlık duygularla düşüncelerle anımsamalarla, ya da bedensel ihtiyaçlarla sürekli değişim göstererek. İnsanın günlük sıradan yaşamı bu isteklerle geçer. “Canım istedi” der kısaca veya “içimden böyle geldi.” Ya da “İhtiyacım var.” Hatta istediğinin bile farkında olmadan çoğu zaman otomatiğe bağlamış halde. Bilinçli istekler değildir bunlar. Akıllısı da ister delisi de. Böylesine karmaşık, kişiden kişiye değişen, ucu açık, hiç bitmeyecek ilginç bir sistemdir istek mekanizması.

Gerçekten ruhu için neyi istediğini bilinçli bir şekilde bilen insan bir denge tutturmuştur içinde o yönde yapılması gereken neyse onu yapmak için ve önüne çıkan engellerden yılmaz, örtülü tesadüf veya şansmış gibi görünen İlâhi yardımları da fark etmeyerek kaçırmaz. İsteğinde sebatlıdır, arzusu süreklidir ve güçle koşacağı bir yaşam kulvarıdır tamamlayacağı yol, sonunda İlahi armağanı kazanacağı.

Her istek ve yerine geliş acaba insanın ruhsallığı için bir kazanç mıdır, bir açıdan evet, bir açıdan hayır. Burada isteğin ruhun gerçek isteği olup olmadığı kişice kolay kolay bilinmez, çünkü ego ruhtan çok daha fazla ister aç gözlülüğüyle. Denebilir ki fark edilemeyen bu noktada isteğin ruhsal açıdan önemi nedir? Her istek yaşama atılmış bir çentiktir, deneysel yönden. Ruh için önemli olan, istek ne olursa olsun belki de deneyimlediği ve sonucunda görmek istediği evrensel yasalardır. Kökeninde ister ego ister gönül olsun. Deneyim ne sonuç verirse versin, başarı ya da kayıp, mutluluk ya da mutsuzluk sonunda ruh açısından bir kazanç oluşur. İstek olmasaydı ruh bunca zenginlikte deneyim yapamazdı. Deneyimden uzak kalan ruhun da acısı büyük olur.

Sıradan yaşayan varlık için en küçük bir istek bile öğreticidir yaşadıklarına o yönden bakmasını bilirse eğer. Sıradanlığı biraz aşmış varlıklar içinse istekler sınırlanmış, her aklına gelene kanca atmaz olmuştur kendiliğinden, çok doğal olarak. İstek bir noktaya doğru yönlenmiştir. Gerçek sevgiye. Ruhsallık O’nun sevgisinin yaratılışa akseden yüzüdür. Bunun için kolay kolay bilinemez tanımlanamaz. Ve insan deneyimlerini unutmaz, onlardan gerekli dersleri alır, yaşamını başıboş isteklerin akışında ziyan etmezse ruh kazançtadır.

İstek sistemi bir hayır sistemidir, O’nun tüm sistemlerinde olduğu gibi. İsteyin, gerçekten neyi ne için istediğinizin bilincinde olarak. Bilinçli istemeyi başardığınızda o sizin olacaktır varlığınız adına…

Aysel Ongun 2009

 

 

 Yorumlar


Henüz yorum yapılmamış


Yorum yap