Şifalı Bitkiler 3

 

Şifalı Bitkiler 3

CİVAN PERÇEMİ

(Achillea millefolium)

 

Bitkinin yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Bileşiminde achillein, uçucu yağ, reçine, zamk, potasyum tuzları vardır.

Bitkinin yaprakları ve çiçekleri kullanılır.

Bitkinin özsuyu bahar kürlerinde içilir. Günde 1-2 yemek kaşığı dolusu yeterlidir. Taze bitki sıkılarak elde edilir.

Çay olarak (15-20 gr. üzerine ¼ lt. kaynar su ), karaciğer, böbrek hastalıklarında, mesane zayıflığında, akciğer ve göğüs balgamlanmalarında, nezlede, hemoroit ve aybaşı rahatsızlıklarında, ayrıca ateşte ve kabızlıkta kullanılır.

Sindirim organlarının zafiyetinde, mide tembelliğinde, nikriste, kanamalarda ve sıtmada da faydalı olduğu bilinir. (20 gr yaprak ½ lt suda haşlanır) yarım fincan çay gün boyu yudumlanarak içilir. Halk arasında mide ilacı olarak ve soğuk algınlığı ve romatizmada faydalıdır. Gaz toplanmasında da günde 3 fincan çay içilmesi önerilir. Ekstre olarak aybaşı rahatsızlıklarında, hemoroidde, mide ve bağırsak kramplarında kullanılır.

(2 ölçü orta irilikte kıyılmış civanperçemi, 2 ölçü alkol, 3 ölçü sudan oluşmuş 10 ölçülük bir karışım içinde 4 gün ve daha sonra aynı karışımdan 5 ölçü daha ilave edip 24 saat bekletilip filtre edilir. İnce bir şurup olana kadar buharlaştırılır.)

Civanpeçemi çayı yaralar ve çıbanlara sargı suyu olarak da kullanılır. Banyo suyuna atılan 2-3 avuç dolusu çiçek ve yaprak romatizma ve mafsal ağrılarının hafiflemesine yardımcıdır.

Hemoroid çayı: 7 ölçü civanperçemi, 3 ölçü sığrkuyruğu karışımından yapılır. Günde 2 defa 1 fincan içilir.

Kan temizleyici çay: 1 ölçü pelin, bir ölçü biberiye, 1 ölçü adaçayı, 2 ölçü ısırgan, 2 ölçü kantaron, 2 ölçü civanperçemi, 2 ölçü binbirdelikotu, 2 ölçü atkuyruğu, 2 ölçü sinirotu, 3 ölçü ardıç meyvesi karışımından yapılır ve her gün bir çay fincanı içilir.

Kansız ve nekahat devresindeki hastalar için çay: Her birinden birer ölçü olmak üzere yapılan bir karışımdır. Çilek yaprağı, menekşe yaprağı, devetabanı yaprağı (Farfara, öksürük otu), kantaron, binbirdelikotu, civanperçemi çiçeği,ıhlamur çiçeği, beşparmak oyu, suteresi, kaşıkotu ve 10 ölçü palamut unu . hepsi iyice kaynatılır ve bu karışımdan yapılan çaydan günde 3 defa bir fincan içilir.

ÇİLEK

(Fragaria vesca)

 

Bileşiminde çok miktarda natrium tuzu, silisli asit, tanen, elma asidi, şeker, v.s. vardır.

Yaprakları kabız yapıcı, idrar söktürücü ve kan temizleyici etkiye sahiptir. Kum, taş, karaciğer ve dalak ağrılarında kullanılabilir. İshal ve hemoroid de şifalıdır.

Fosfor içerdiği için çilek kanı temizler ve sinirlere sükunet verir. Damarlar, özellikle alt karın bölgesi damarlarına aşırı miktarda kan dolmasında, bağırsak zafiyetinde, hypokondri durumlarında şifalıdır.

Kurutulmuş genç yapraklardan yapılan çay, astımı, nezleyi ve öksürüğü iyileştirir. Daha yaşlı yapraklar buruk ve acıdır.

Çilek suyu alkolle karıştırılıp bekletilerek (tentür) sabahları ve akşamları alınırsa, böbrek kumu ve böbrek taşı rahatsızlıklarında çok faydalı olur.

Dizanteriye ve aylık kanamalara kök çatı çok iyi gelir. (20 gr. kök, 1 lt. su) Bu çayın kabız yapma etkisi vardır. İshalde başarıyla kullanılmış bir ilaçtır ve sarılıkta da şifalı olduğu görülmüştür. (1 çay fincanı çay için 2-3 gr. yeterlidir. Sıcak içilmelidir)

Çilek heyecanlı, hiddetli durumlarda ferahlatıcı, serinleticidir. Kolay hazmedilir. Bileşiminde çok fazla demir vardır bu nedenle kansızlıkta da şifalıdır.

Kum, taş sancılarında her gün çilek yenilmesi tavsiye edilir.

Bağırsak kurtları da çilek yemekle atılabilir.

Çilek iştah açar, bu nedenle iştahsız kimselere tavsiye edilir. (günde ½ lt süt ve ¼ litre çilek)  Her bünye bunu kaldıramayabilir. Bazı kimselerde kurdeşene yol açabilir. Onun için dikkatli olunmalıdır.

Çilek yapraklarına biraz kırmızı ot (Asperula odoranto) ve kekik eklenerek güzel bir çay yapıldığı gibi  (2 ölçü çilek yaprağı, 1 ölçü kırmızı ot ve biraz da böğürtlen yaprağı karışımından da güzel bir çay elde edilir.)

Aynı ölçüde çilek yaprağı, ardıç filizi ve kırmızı ot karıştırılır. Bu karışımdan 15-20 gram alınır. Üzerine 1 lt. kaynar su dökülür. Biraz demlendikten sonra içilir. Güzel bir doğal çaydır.

Raşitizm için çay. 30 gr. çilek yaprağı, 30 gr. böğürtlen yaprağı, 30 gr. binbir delik otu, 5 ölçü yabani kekik, 5 ölçü fesleğen karışımı ile çay yapılır. Hasta çocuğa günde 2-3 kere bir çay fincanı içirilir. Haftada 2-3 defa da banyo suyuna şu karışım ilave edilir.

Her birinden 25 gr. olmak üzere, eğirotu, meşe kabuğu, yabani kekik be ceviz yaprağı 5-8 litre su ile kaynatılıp banyo suyuna ilave edilir.   

  BÖĞÜRTLEN

(Rubus fruticosus)

 

Meyvesinin bileşiminde elma asidi, limon asidi, şeker, v.s vardır. Genç yaprakları, genç sapları, meyveleri ve kökleri kullanılır.

Yapraklar ve genç sürgünler kabız edici, kökler ise idrar söktürücüdür.

Yapraklarından yapılan çay  (15 gr, yarım litre su), ishal, kronik daire, dizanteri, beyaz akıntıya karşı iyi bir ilaçtır. Günde bir çay fincanı içilir.

Soğuk algınlığından kaynaklanan öksürüklerde gündüzleri sık sık birer fincan çay içilir. Taze yapraklar kurutulmuşundan çok daha etkilidir.

Kurutulmuş genç filizlerden yapılan çay liken denilen cilt hastalığına ve sivilcelere karşı sabahları aç karnına soğuk olarak içilir.

Köklerden yapılan çaya bal karıştırılırsa ödem için çok iyi bir ilaç olur. Ancak bu çayın çok uzun süre kullanılması gerekir.

Kurutulan köklerden yapılan bu çay dizanteriye karşı çok etkilidir. ( kurutulmuş kökler küçük küçük doğranır. 2 yemek kaşığı dolusu kök 3 çay fincanı su ile 20 dakika kaynatılır ve dayanılabilecek sıcaklıkta şekersiz içilir. Çocuklara su ile inceltilerek verilmelidir)

Böğürtlen şarabı nöbet şekeri ilavesiyle ısıtılıp içilirse, terletir ve balgam söker. Bu sebeple soğuk algınlıklarında, gripte, solunum yolları nezlesinde kullanılabilecek iyi bir ilaçtır.

Yapraklar, çiçekler ve genç filizlerden hazırlanan gargara suyu  (25 gr. üzerine ½ lt su) boğaz ağrısında, dişeti şişmelerinde, boğaz iltihaplanmasında, bademcik iltihaplanmasında ve ağızdaki mantar hastalıklarında kullanılır.

  ISIRGAN OTU

(urtica urens) ve (urtica dıocia)

Bitki her iki cinsinde de keskin eksrtratif madde, yapışkan madde, tanen, karınca asidi, demir, kükürt, madeni tuzlar, yakıcı tüylerde serbest karınca asidi içerir.

Isırgan otunun kan temizleyici, idrar söktürücü etkisi vardır. 20-25 gr. yaprak ve ½ litre su ile hazırlanan yaprak çayı, kan temizleyici etkisi nedeniyle ciltteki sivilceleri tedavi eder, idrar söker, akciğer ve tüm solunum yolları ile organların iltihaplanmasında kullanılır. Mideyi temizler, ayrıca sarılık, hemoroid, kan tükürme, kanlı kusma ve kanamalarda şifalıdır. Bazı hekimlere göre böbrek, mesane taşlarında, ergenlik sivilcelerinde, romatizma ve hemoroidde günde 2-3 fincan içilmesiyle en iyi ilaç alınmış olur.

Günde bir fincan içilen kök çayının etkisi daha kuvvetlidir. Özellikle yeni başlayan ödem ve kanamalarda etkindir. Böbrek iltihaplarında çok şifalı olduğu görülmüştür. Çay çok koyu olursa bulantı ve kusma yapar. Isırgan kökünün mukozalarda oluşan balgamı sökme etkisi vardır.

Köklerden alınan ısırgan özsuyundan günde 2 tatlı kaşığı dolusu içilirse kanlı idrarı tedavi eder.

Isırgan kökünün şarap veya balla kaynatılmasıyla elde edilen şaraptan günde 2 kahve fincanı içilmesiyle astım ve nefes darlığına karşı fayda sağlanır.

Çaylardan hazırlanan gargara suyu boğaz iltihaplarında kullanılır.

Isırgan suyu ile hazırlanan banyolar, giderek zayıflayan, dumura uğrayan organlar için tavsiye edilir. Bu suya bir bez batırılıp hasta organ her gün 2-3 kere iyice ovulur.

Saç ilacı olarak kepeğe ve saç dökülmesine karşı kullanılır.

Homoöpathie için sadece küçük ısırgan (urtica urens) kullanılır. Ciltteki sivilcelere, kaşıntılara, ödeme ve su toplamamış, kabarcık oluşmamış 1. derece yanıklarda kullanılır.

Isırgan suyu: Aynı ölçüde ısırgan tohumu, yabani karaturp, yılanyastığı kökü üzerine sert şarap ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır. 14 gün sık sık çalkalanarak bekletilir, sonra süzülüp kullanılır.

Saç ilacı: 1 ölçü ısırgan yaprağı, 3 ölçü alkol içinde 14 gün güneşte tutulur sonra süzülür. Kullanırken bu tentürden 3 yemek kaşığı üzerine ¼ lt. su ilave edilir.

Saç ilacı: 100 gr. ince kıyılmış ısırgan, ½ lt. su, ½ lt. sirke ile yarım saat kaynatılarak süzülür. Akşam yatmadan evvel baş bu su ile yıkanır. Haftada bir kere de baş zeytinyağı ile iyice ovulur.

 IHLAMUR
(Tilia grandifolia)

Uçucu yağ, hesperidin, şeker, reçine, v.s. içerir.

10 gr. ıhlamur çiçeği üzerine ½ lt. kaynar su dökülerek yapılan çayı, sinirleri uyarıcı, ter ve idrar sökücü, kramp dindirici etki eder. Soğuk algınlığında, nezlede, kronik öksürükte, akciğer ve bronşların iltihaplanmasında, böbrek iltihabı sebebiyle oluşan karın hastalıklarında kullanılacak mükemmel bir ilaçtır. Hatta ödeme ve epilepsiye karşı, yatakta iken 1-2 fincan sıcak içilmesi tavsiye edilmektedir.

Yarı yarıya su ve şarap karışımı ile hazırlanan ıhlamur çayı, uzun süre içilmek suretiyle kansızlığa karşı mükemmel bir ilaçtır. Civanperçemi ve binbir delik otu karışımı ile hazırlanan çayın etkisi daha da yükselir.

Nöbet şekeri ilavesi ile yapılan ıhlamur çiçeği çayı, öksürüğe ve sancılı idrara karşı tavsiye edilir.

Gripte birer kaşık konyak ilave edilerek sabah ve akşamları aç karnına ikişer fincan ıhlamur çayı içilmelidir.

Lohusalara ve çocuklara susuzluklarını gidermek için biraz şeker ilavesiyle ıhlamur çayı verilir.

Ihlamur çayı hazırlarken kaynar su ıhlamur üzerine dökülür ve fazla bekletilmeden hemen süzülmelidir.

Ihlamur çayı ses kısıklığına karşı da mükemmel bir ilaçtır.

Ihlamur çiçeklerinden hazırlanan hoş kokulu ekstre, ciltte oluşan çilleri, buruşuklukları gidermekte kullanılır. Ayrıca saç uzamasına da yardım eder, baş ağrısını hafifletir.

Yanık yaralarında: 100gr. ıhlamur kabuğu lifi ve 2 lt su ile hazırlanan çay, yanık yaralarında kompres olarak kullanılır. Bu kompres yaranın üzerine, dayanılabilecek kadar sıcak olarak konulmalıdır. Ağrıları hafifletir, yeni deri oluşumuna yardım eder, su toplamış kabarcıkları iyi eder.

KIRKKİLİT OTU (Atkuyruğu)
(Equisetum arvense)

Bitki acı axtraktif madde, fazla silisli potasyum, tuzlar, kalker içerir.

15-20 gr. bitki ½ lt. su ile hazırlanan çay; kanamaya, kan kusmaya karşı en iyi ilaçtır. Kalp, karaciğer, böbrek hastalıklarına, ödem’e, nikris’e iyi gelir. Bu bitki idrar organlarının inatçı ağrılarını, kum, taş sancılarını da iyi tedavi eder. Mesanedeki taşları eritir ve atar. Ancak bu çay her gün uzun süre içilmemelidir. 20-30 gr. bitki ve 1/2 lt. su ile hazırlanan çay, ödemde suyun böbreklerden atılmasına yardım eder. Ancak fazla dozlarda alınırsa idrar kanlı çıkar. Çocuklarda kızıl hastalığından sonra oluşan hidropik şişleri iyileştirmek için çok etkili bir ilaçtır. Ancak ufak dozlar halinde kullanılmalıdır. Kan kaybı durumunda günde 1-2 fincan bu çaydan içilmelidir. Rahim kanamalarında şöyle bir başarılı ilaç hazırlanır. 1 yemek kaşığı dolusu iyice ufalanmış kırkkilit otu, 1 yemek kaşığı dolusu ökse otu ve 1 kahve kaşığı dolusu sandal ağacı unu ½ lt. su ile 15 dakika kaynatılarak 1 dolu çay fincanı kalıncaya kadar suyu uçurulur. Kalan sıvı soğutulur ve her 15 dakikada 2 yemek kaşığı dolusu içilir. İyileşme başlayınca her saatte 1-2 yemek kaşığı alınır. Bu ilaç doktor gelinceye kadar alınmalıdır.

Bitkinin haricen kullanımında eski yaralar, kokuşan yaralara, zor yaralara kompres yapmak veya yakı gibi sarmakla çok başarılı tedaviler elde edilmiştir. Kemik çürümelerinde de şifalı olabilir, suda haşlanan bitki bekletmeden, taze iken tülbent içinde ağrıyan kemik üzerine konur. Yaralar hazırlanan çayla yıkanır. Aynı çayın buharı mesane kramplarına ve idrar zorluğuna iyi gelir. Bunun için buhar üzerine oturmak gerekir.

Kan temizleme kürü: taze bitkinin özsuyu daha iyi ve daha kolay etki eder, daha kolay içilebilir. Günde 2-3 yemek kaşığı özsu, 1 fincan su ile içilmelidir. Aynı etkiyi şarapla yapılan tentür de verir. Tentürün günde 10-20 damla alınması gerekir.

İdrar söktürücü çay: Aynı miktar kırkkilit otu, ardıç meyvesi, yabani mürver kökü, yulaf sapı, siyah Frenk üzümü yaprağı ince ince kıyılır ve iyice karıştırılır. Bu karışımdan çay yapılır, sabah ve akşamları birer fincan içilir.

ÖKSÜRÜK OTU ( DEVETABANI)
(Tussilato farfara)

Bitki bileşiminde acı bir glykosid olan inulin, gallussaure, uçucu yağ, reçine, çiçeklerinde phytosterine, v.s. içerir.

Çayı (5-10 gr. üzerine bir bardak kaynar su) göğüs ve ciğerleri temizler. Nezleli solunum organları için mükemmel bir ilaçtır. Öksürük, ses kısıklığı, balgamlanma, göğüs nezlesi, nefes darlığı, grip, veremin ilk devresinde kullanılır. Balgam söker ve öksürüğü dindirir.

Bitkide bulunan yapışkan öz ve acı madde, çözücü ve besleyici özelliğe dönüşüp muhati zarı etkileyerek oradaki gevşekliği ve aşırı ifrazatı sınırlıyor. Ve ifrazatın kalitesini normale döndürüyor. Bu sebeple akciğer apselerinde ve muhati zarlarda oluşan bronşiyal durumları mükemmelen iyileştiriyor. Besleyerek kuvvetlendirici, çözücü ve dağıtıcı bir ilaç olarak guddelerde oluşan yaralarda ve kemik çürümelerinde şifa yönünden iyi bir ilaçtır.

Öksürük otu çayına birkaç ceviz yaprağı ilave edilirse etkisi özellikle sıracada çok şifalı ve tedavi edici olur.

Yeşil taze bitkinin özsuyu (günde 3 kere 15 gr.) süt yahut bal ile karıştırılarak solunum yolları hastalıklarında mükemmel bir ilkbahar içeceği olur.

Dıştan kullanımında taze yapraklar biraz dövülerek sulandırılıp ateşli çıbanların, açık yaraların üzerine konulursa hem serinletir hem de başarıyla iyileştirir. Açık ayak yaraları için de etkili ve şifalı bir ilaçtır.

Göğüs ağrıları ve öksürük çayı: 2 ölçü öksürük otu, 2 ölçü mürver, 2 ölçü sinirotu, 1 ölçü meyan, 1 ölçü hatmi çiçeği, 1 ölçü rezene, 1 ölçü peygamber çiçeği karıştırılarak yapılır.

Astım çayı: 10 ölçü öksürük otu, her birinden 6’şar ölçü olmak üzere sığırkuyruğu, eğir otu, fesleğen, çobandüdüğü, yabani keçi otu, sabunotu, kişniş, 5 ölçü maydanoz, 2 ölçü ezilmiş ardıç meyvesi karışımından yapılır ve günde 4 fincan içilir.

Ya da,

3 gr öksürük otu, 3 gr. sinirotu, 3 gr. adaçayı ve 1 gr. sığırkuyruğu üzerine ½ lt. kaynar su döküp 15 dakika bekletilir ve sonra süzülür. 2 yemek kaşığı dolusu bal ilave edilir. Her saatte 1 yemek kaşığı dolusu içilir.

Öksürük çayı: 2.5 gr. buyotu, 2.5 gr. sığırkuyruğu ve yine her birinden 5’er gr. olmak üzere rezene pudrası, ardıç meyvesi (küçük küçük kesilmiş), sinirotu, ebegümeci yaprağı, ıhlamur çiçeği, her birinden 10’ar gr. olmak üzere, ısırgan yaprağı, kırkkilit otu ve 20 gr. öksürükotu iyice karıştırılır. Bu karışımdan bir yemek kaşığı dolusu üzerine 1 çay fincanı kaynar su dökülür, demlendirilir. Her gün birkaç fincan çay yudum yudum içilir.

Öksürük çayı: her birinden 5’er ölçü olmak üzere, ardıç meyvesi, sinirotu, ebegümeci, ıhlamur çiçeği, 2 ölçü ısırgan yaprağı, 2 ölçü kırkkilit otu, 4 ölçü öksürük otu, 2.5 ölçü sığırkuyruğu ve buyotu karışımıdır.

Nezle ve solunum yolları için çay:2’şer ölçü olmak üzere rezene, sinirotu, akciğerotu, 3 ölçü öksürükotu ile karıştırılır. Bu karışımdan yapılan çay her 2 saatte 1 yemek kaşığı dolusu içilir. Nezle ve solunum yolları içindir.

Göğüs çayı: Her birinden 2 ölçü olarak, öksürükotu, mürver, sinirotu, birer ölçü hatmi çiçeği, rezene, peygamber çiçeği, meyan karışımından yapılır.

EĞİR OTU
(Kazak eğeri- ocarus calamus)

Uçucu yağ, reçine, acı madde (acorin), calamin , cholin içerir.

Çayı çok mükemmel bir mide ilacıdır. Uyarıcı, iştah açıcı etkisi vardır. Kandaki kötü maddeleri dışarı atar. 10 veya 15 gr. ufalanmış kök üzerine ½ lt. kaynar su dökülerek demlendirilen çayı hazım zorluğunda, asit ve gaz oluşumunda rahatlıkla kullanılır. 0.5 – 2 gr. toz halinde veya 5-10 gr. üzerine 1/8 lt. kaynar su dökülerek elde edilen çay hazım zafiyetinde, bağırsak mukozası iltihaplanmasında günde birkaç kez kullanılır. Kalp çarpıntılarında sükûnet verir. Aynı şekilde kansızlığa, hipokantri, safra kesesi ve böbrek hastalıklarında, karın ağrılarında, günde birçok kereler 1/2 çay fincanı içilmesi halinde çok mükemmel bir ilaçtır. İdrar söktürücüdür ve ay halinin muntazam olmasına etki eder. Az miktarda almak şartıyla ishalde de kullanılır. Çok kullanılırsa ishali ağırlaştırır. Kırk kilit otu ilavesiyle yapılacak çay ödem için tavsiye edilir.

Yukarıda işaret edilen hastalıklarda çay yerine günde birkaç kez ½ -2 gr. olmak üzere toz olarak alınabilir.

30 gr. kazak eğeri yağı, 2 lt alkol hazırlanan tentür iyi bir mide ilacıdır. Ancak ölçüyü aşmamak kaydıyla günde 20-40 damla tentürün şeker üzerine damlatılması şeklinde kullanılır.

4-5 damla eğir otu yağının sirke eterinde eritilmesi ile elde dilen sıvıdan 10-15 damla saatte bir olmak üzere şeker üzerine damlatılarak yenilirse hipokantri, histeri, mide krampı, hazım zayıflığı ve gaz gibi hallerde tavsiye edilir.

Suda inceltilen ekstre gargara olarak diş etlerinin gevşemesinde kullanılır.

Eğir otu ile yapılan çay kompresleri kanser türü şişkinliklerde kullanılır, ancak tedavi amaçlı olmaz.

Ateşli, iltihaplı yaraların tedavisi için yaralar önce eğir otu çayı ile yıkanır ve sonra eğir otu pudrası serpilir.

Tentür yapımı: 1 ölçü orta büyüklükte doğranmış eğir otu kökü ve 5 ölçü inceltilmiş eğir otu ile hazırlanır.

Ekstre yapımı: 2 ölçü kıyılmış eğir otu kökü, 4 ölçü alkol ve 6 ölçü su 4 gün boyunca sık sık karıştırılarak bekletilir. Sonra pres edilir. Kalan posa tekrar 2 ölçü alkol ve 3 ölçü su ile 24 saat bekletilerek pres edilir. Elde edilen bu iki sıvı karıştırılıp, şurup kıvamına gelinceye kadar kaynatılarak buharlaştırılır.

Çay: Raşitizm için 24 gr. eğir otu kökü ve 6 gr. ravent ¼ lt kaynar su ile 15 dakika demlendirilir ve süzülür. Çocuklara günde 3 kere ½ -1 yemek kaşığı dolusu çay şekerli su ile karıştırılarak verilir.

Mide krampı için: 50 gr portakal şekerlemesi, 20 gr portakal kabuğu, 60 gr. ince kıyılmış eğir otu kökü, 10 gr. çentiyane kökü, 5 gr. kantaron üst filizleri hepsi birden birkaç kere biraz su ile kaynatılır. Sonra ½ şişe kırmızı şarap ilave edilerek 24 saat bekletilir ve süzülür. Kramp sırasında birer tatlı kaşığı içilir.

Ter ve idrar sökücü çay: 3 Ölçü eğir otu kökü, 5 ölçü yaban mürveri, 10 ölçü ısırgan kökü, 10 ölçü nane, 15 ölçü atkuyruğu, 20 ölçü mürver çiçeği, 20 ölçü ıhlamur çiçeği, 25 gr. ardıç meyvesi ve 40 ölçü kuşburnu çekirdeği ile hazırlanan çay gerektiğinde bir fincan içilir.

Şifa bölümündeki diğer içeriklere aşağıdaki konu başlıklarına tıklayarak kolayca ulaşabilirsiniz...
 

Fahire Öztekin Arşivinden
İncelikli Beslenme
Bitkilerle Şifa
Şifalı Bitkiler 1
Şifalı Bitkiler 2
Şifalı Bitkiler 3
Besinler ve Evren Gücü
Şifa Sevgidedir
Her Telden Şifa Teknikleri
Geleceğin Şifacısı
Varedenle Varedilenin Sonsuz Dansı Şifa
Bedensel Şifacılık

 

 Yorumlar


Henüz yorum yapılmamış


Yorum yap